Uit de oude doos

Nog oude foto’s. Deze moeten ook meer dan honderd jaar oud zijn. Het zijn de ouders van mijn grootvader langs vaders kant. Ik vind vooral dat mijn bedovergrootvader een leuke snor had.
De foto moet in een studio gemaakt zijn en wat mij vooral verbaast, is dat de beelden zo mooi uitgelicht zijn en dat je zelfs kan zeggen dat ze gedetoureerd zijn. Photoshop in de donkere kamer. Straf!
mariedepotter.gif 
vaderopa.gif

Advertenties

4 Reacties

 1. Karel

  Meer dan 100 jaar oud, dan moeten ze nog gemaakt zijn op glasplaat in plaats van negatief. De foto’s zijn dan ook hoogstwaarschijnlijk contactafdrukken van die glasplaat. Er werd inderdaad in studio’s gewerkt, maar doorgaans daglichtstudio’s. Met een matglazen plafond dat veel diffuus licht doorliet. En dan nog moesten ze vrij lang met ingehouden adem stil zitten. De nuance achter de mensen stond dan op het achtergrond papier gedrukt. Er werd doorgaans nog behoorlijk veel bijgewerkt met penseel en inkt. Zeer zorgvuldig waardoor je het niet direkt ziet. Maar ga er eens over met een vergrootglas. Grote kans dat je de lijntjes ziet die de ogen verscherpt hebben. De voorloper van het unsharpmask van photoshop.

  maart 19, 2008 om 2:42 pm

 2. Dat was toch knap wat die fotografen in die tijd deden…
  En mooi om het resultaat nog zo lang te kunnen bewonderen. Ze zien er prachtig uit!

  maart 19, 2008 om 5:45 pm

 3. Karel

  Ik bedenk me net dat die foto’s waarschijnlijk helemaal niet zo oud zijn als jij denkt. Want als het jouw overgrootouders zijn, dan zijn die mensen misschien wel 100 jaar geleden geboren. Maar die foto’s zijn zijn waarschijnlijk na hun 50e gemaakt? Toen fotografie al wat normaler was, en iedereen zich kon laten fotograferen. Iets wat 100 jaar geleden nog niet evident was. Reken nog eens uit. Zou het niet kunnen dat deze foto’s gemaakt zijn in de jaren 50? Anders beginnen ze precies wel erg laat aan kinderen in u stamboom.

  maart 20, 2008 om 12:20 am

 4. wel nog boeiend om naar te kijken 🙂 heel mooie foto’s

  maart 24, 2008 om 8:03 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s