Advocaat

Mijn foto’s die ik postte van het proces zijn in kleur omdat ik anders van Karel onder mijn voeten krijg. Hij vindt dat zwart-wit een gemaksoplossing is als je kleurenfoto’s minder geslaagd zijn. Kan kloppen, vind ik, maar toch niet altijd. Soms maak je je foto veel sterker en beter leesbaar als je de kleur eruit haalt. Bij mijn foto van de advocaat dacht ik er alleszins zo over.
fourniret1bw.gif

8 Reacties

 1. ik vind deze idd beter in z/w, véél sterker.. good job!

  maart 29, 2008 om 2:01 am

 2. MJ

  quote: “Hij vindt dat zwart-wit een gemaksoplossing is als je kleurenfoto’s minder geslaagd zijn.”
  Dat kan inderdaad voor sommige fotografen kloppen, maar men merkt dat dan ook aan de omgezette z/w foto. Want als de kleuren niet goed zijn dan wordt de z/w dat meestzl ook niet!

  Jouw foto vind ik in z/w sterk meer moet dat niet zijn!

  maart 29, 2008 om 10:01 am

 3. Karel

  Pak slaag in aantocht!
  😉

  maart 29, 2008 om 3:18 pm

 4. Je hoort dat wel vaker, dat zwart/wit een gemakkelijkheidsoplossing is. Ik heb nochtans meer werk met mijn zwart/wit omzettingen.

  Deze vind ik trouwens ook beter dan de kleurversie.

  Billenkoek voor Karel!

  maart 29, 2008 om 8:34 pm

 5. Wat fijn dat je ook met “echte” foto’s bent thuisgekomen.
  Achja, dat dilemma van zw of kleur zal wel altijd zo blijven maar het is een feit, dat in sommige gevallen een zw het vele malen beter doet dan een kleur, zonder dat van een mislukte opname kan worden gesproken…Maar Karel’s opmerking begrijp ik wel.

  maart 30, 2008 om 12:18 am

 6. Karel

  Ik kijk effe om mij heen, en in mijn living hangen alleen zwart/wit foto’s. Het grootste gedeelte van mijn portfolio is trouwens zwart/wit omdat ik als freelancer vooral in zwart/wit werkte op vraag van mijn klanten (op zwart/wit film trouwens). Ik heb er dus niets tegen. Alleen waarschuw ik er inderdaad voor dat fotografen niet een kleurfoto, waarbij de kleuren niet zo goed blijken te werken, dan maar effe omzetten naar zwart/wit om het toch een arty look te geven. En dan ben je niet goed bezig. Om echt mooie zwart/wit foto’s te maken moet je echt al bij de opname in functie van zwart/wit denken. En als je in kleur werkt moet je al bij de opname alles controleren om die kleuren goed te doen werken. Dat maakt ook een verschil in compositie. Voor zwart/wit bouw je een compositie op in lijnen. In kleur moet je vooral letten op vlakken. Het is een andere manier van kijken. Wat mij vooral tegen de haren strijkt zijn de cliche’s a la “zwart/wit graaft dieper, kleur is oppervlakkiger”. Een goede kleurfotograaf kan heel diep raken. En zwart/wit kan ook ongelooflijk cliché en oppervlakkig zijn. Er zijn weinig fotografen die zowel in kleur als in zwart/wit heel hoog niveau halen.

  PS je kunt ook in kleur een combinatie van perfect werkende kleurvlakken en lijnenspel zoeken. Maar dat lukt volgens mij alleen als je René Wouters heet.

  maart 30, 2008 om 12:55 am

 7. MJ

  Leuk Karel dat je je reactie nader verklaart, ik kan je natuurlijk wel volgen want ik denk er net zo over, ik zie ook maar al te vaak dat men z/w als gemakkelijksoplossing kiest.
  Een z/w foto maak je bij het afdrukken, net nadat men door de oeker de compositie (enz) heeft bepaald en niet nadien in de doka of computer.
  Bij de foto van de advokaat sta ik echter volledig achter de beslissing van Monica. Op de kleurenfoto wordt da aandacht van de kijker afgeleidt door de microfoons op de voorgrond. Op de z/w foto is dat niet zo… daarom vind ik ze beter.

  april 2, 2008 om 8:24 am

 8. Tom

  Euh, maar, waarom in godsnaam gif bestanden? Je kunt toch betere kwaliteit houden met jpeg?

  april 4, 2008 om 4:59 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s