School

Nog eentje van Karel:

Ik fotografeer op reis eigenlijk niet graag kinderen. Waarom niet? Hetzelfde bezwaar dat ik tegen fotoś van hondjes en baby’s heb: te gemakkelijk, goedkoop sentiment. Maar nu krijgen jullie er toch een te zien omdat ik in de marge van mijn kruidentocht nog wat andere onderwerpen oppik. Deze deelstaat Kerala is trots op zijn hoge alfabetiseringsgraad (98 %), en hoogste scholings graad van India, in het bijzonder voor vrouwen. En nog iets bijzonders, deze staat heeft ’s werelds grootste democratisch verkozen marxistische partij, die de afgelopen decenia zo ongeveer om de ene legislatuur in de coalitie zit. En die gedurende zo’n coalitie legislatuur zoveel interne ruzie maakt over de postjes, en zich op zoveel corruptie laat betrappen dat ze de volgende verkiezingen eruit liggen. Waardoor ze weer stevig verenigd gepassioneerd oppositie voeren terwijl de anderen zich schuldig maken aan al het voornoemde, en de volgende verkiezing zijn de rollen weer omgekeerd. Korte samenvatting van de Indische politiek.
Maar terug naar dat onderwijs. Ik vroeg mijn gastheer of die scholingsgraad de verdienste is van de kommunisten. Ja en neen was het antwoord. Als het de kommunisten waren, hoe zou het dan komen dat 70% van de leerlingen naar een Christelijke school gaat (20% van de bevolking is Christen, waarvan de helft katholiek, de andere helft protestants). Deze scholen zijn niet door de deelstaat opgericht. Maar ze kregen wel veel steun van de federale staat en van Amerikaanse scholen (de protestanten) en zelfs van het Rome (de katholieken) omdat ze zo … het communisme konden bestrijden tiens.
Dus toch dankzij de communisten, of ondanks, zo je wilt.
Nu sowieso ben ik hier al tot de ontdekking gekomen dat de Indische communisten zo hun eigen intepretatie hebben van de ideologie. Laten we het er voorlopig op houden dat Marx zich vele malen zal omdraaien in zijn graf.

Alle kinderen gaan stijf in het uniform gestoken naar school. Deze foto is als de school uit is. Meisjes netjes in de rij links van de weg, jongens rechts. Zo komen ze ook precies voor de juiste deur van de schoolbus aan. Vrouwen zitten voorin, mannen achterin. De rode lintjes in het haar van de meisjes zijn een verplicht onderdeel van het uniform, net als de twee vlechtjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s