Me, Myself and I

De chef van De Standaard Magazine vroeg me vorige week of ik niet een paar tips had om een goed zelfportret te maken. Nonchalant, los uit de pols, stijl Facebook maar zonder de rode ogen en de foute achtergronden.

Afbeelding 2

Hieronder de tips die ook in DSM van dit weekend staan.

 

Er is niemand die het nog nooit gedaan heeft. Een uitgestrekte arm, blik in de lens en klik. Zelfportret nieuwe stijl. Onder het motto ‘als je het doet, doe het dan goed’: deze tien tips voor de digitale narcist.

–         Kijk in de lens. Trek gekke bekken, toon je mooiste glimlach, maar richt je blik naar de camera. Je kan ook dromerig opzij kijken of in elkaars ogen verdrinken, maar een directe blik is spontaner.

–        Hou de camera lichtjes boven je hoofd. Zo voorkom je een dubbele kin en wallen onder je ogen door een verkeerde lichtinval.

–         Let op de achtergrond. Kijk of er geen paal of plant achter jou staat, anders lijkt het alsof die uit je hoofd komt. Zoek bij voorkeur een neutrale muur uit, ga naar het park of kies een interessant stadszicht.

–         Ook in de spiegel kan je leuke zelfportretten maken. Hou je arm gestrekt naast jou, kijk naar de camera en niet naar jezelf en druk af. Later kan je het stuk met de camera wegsnijden. Ook glazen deuren, winkelramen,… kunnen als spiegel dienen.

–         Als je met je vrienden op de foto wil, zorg dan dat jullie hoofden op een gelijke hoogte zijn. Niets is zo raar als een groepsportret met een half hoofd op. Laat de middelste persoon de camera vasthouden en tel samen af.

–         Als je het moeilijk hebt om spontaan te glimlachen, sluit dan je ogen en concentreer je. Tel tot drie, open je ogen en glimlach. Als het bij modellen werkt, werkt het bij jou ook.

–         Als je een vakantiekiekje wil maken met een bezienswaardigheid op de achtergrond, zoom dan volledig uit met je camera. Ga niet vlak voor het monument staan, maar er een beetje schuin naast. Hou je arm gestrekt opzij, zodat je op de zijkant van de foto staat. Zo heb je later een foto van jezelf bij het monument en niet ervoor.

–         Zet de flits uit! Niets is zo lelijk als die witte vlek op de foto. Als je op de automatische stand fotografeert, past de camera zich vanzelf wel aan aan het omgevingslicht. Als je wil fotograferen op feestjes, stel de camera dan in op nightshot of laat hem vertraagd flitsen als dat mogelijk is.

–         Probeer ook eens te fotograferen vanuit een ander perspectief. Je toestel op de tafel zetten en de timer het werk laten doen is voor de handliggend. Kies bijvoorbeeld voor de Gorillapod. Dat is een soort statief dat je echt overal aan kan bevestigen. Durf je camera ook schuin te draaien. Het maakt je beeld veel dynamischer.

–         Neem veel foto’s. Je werkt digitaal, dus het kan. Varieer in poses en gezichtsuitdrukkingen en wis geen foto’s op je toestel. De selectie kan je achteraf op je computerscherm maken. Leef je uit en misschien kom je wel tot heel verrassende foto’s.

Advertenties

7 Reacties

 1. Deze uitgebreide handleiding ga ik op m’n gemak dit weekend ‘ns bestuderen! Misschien komt er dan nog iets moois te voorschijn waarvan ik het bestaan nu nog niet weet 😉
  Mooi artikel Monica!

  juni 20, 2009 om 11:20 am

 2. Toffe tips! Ik had het artikel vandaag ook al in DSM gelezen.

  juni 20, 2009 om 1:34 pm

 3. leuke tips!

  juni 20, 2009 om 2:36 pm

 4. Pingback: links for 2009-06-20 « Boskabout

 5. pierreelitaire

  Ik ben een slachtoffer 🙂

  juni 21, 2009 om 11:35 am

 6. annava

  Ooh, ik vond dat superleuk gevonden. Goede tips, al moet ik wel toegeven dat ik dat eigenlijk niet vaak doe. Maar toch, ik vond het tof!

  juni 21, 2009 om 12:08 pm

 7. Frederik

  Origineel idee en eindelijk eens uitgewerkt in iets dat niet cosmo of fancy

  juni 22, 2009 om 9:26 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s