Sony NEX 5 hands-on test

Sony duwde ons dinsdagochtend een NEX5 met een 18-55mm en een 16mm pancake in de handen en we moesten hem pas woensdagmidag teruggeven. Genoeg tijd om een serieuze hand-on test te doen.
Het toestel is licht door zijn magnesiumbehuizing, maar het voelt niet plastiekerig aan. De iets dikkere grip maakt ook dat hij goed in de hand ligt. De 18-55mm kitlens ziet er goed uit, voelt goed en doet het ook goed voor een 3.5-5.6 lichtsterkte. Deze kit zal vanaf juni in de winkel liggen en kost €650. Je kan de kit ook kopen met een 16mm pancakelens. Geen cheap ass stuff dus, maar ze willen de kwaliteit va een DSLR bereiken en dan mag het dus wat geld kosten.
De spiegel hebben ze eruit gegooid, waardoor je een reflex krijgt die een heel stuk smaller is. Door de lens kijken zit er dus ook niet meer in. Vanaf nu gebeurd alles op het schermpje achteraan. Wie wel nog een viewfinder wil, kan er eentje extra kopen (180 euro) en daarmee boven de lens kijken.
Ik heb op die anderhalve dag tijd vanalles uitgeprobeerd. In normale situaties (genoeg licht, geen fel tegenlicht,… You know the stuff) reageert het toestel goed en geeft het mooie kleuren, een deftige witbalans en reageert hij snel. Aanzetten gaat naar mijn gevoel ook snel genoeg. Alleen spijtig dat de aan/uitknop niet in dezelfde knop van de ontspanknop zit. Een misser die ik in andere Sonytoestellen ook al ondervonden heb. Fotografie heeft dikwijls te maken met snelheid en snelle reactie.
Sony heeft trouwens geprobeerd om het toestel eenvoudig en gebruiksvriendelijk te maken. Dat is een stuk gebeurd doordat er heel wat minder knoppen op staan dan bij een doorsnee reflex. Alles moet eigenlijk gebeuren via een knop waarmee je in een programmamodus gaat en daar al je keuzes maakt. Een beetje spijtig dat bepaalde dingen niet gemakkelijker onmiddellijk toegankelijk zijn, want dat beperkt de gebruiksvriendelijkheid net. Een voorbeeldje: programma’s zoals de A- of de S-stand zou je eigenlijk met een draaiwieltje moeten kunnen bedienen.
Van een volledige automatische programmatie ben ik nooit fan geweest. Foto’s worden pas goed als je er je eigen touch kan aan geven. Automatische stands maken je foto’s dikwijls flets en saai. Maar Sony heeft hier blijkbaar toch op gewerkt, want de foto’s zien er meer dan ok uit. Ik ben toch vrij snel overgeschakeld naar diagfragmavoorkeuze omdat ik meer wou spelen. Sony heeft een extraatje bedacht, waardoor je de scherptediepte nog eens op je toestelletje kan aanpassen zodat je meer dat professionele gevoel krijgt in je foto’s en waardoor de verwisselbare lenzen een plus worden. Zelf niet hoeven te denken over hoe je scherptediepte moet gebruiken, maar gewoon op het schermpje schuiven, kan voor veel amateurs het verschil maken.
In de nieuwe Sony zit ook de gimmick die al in de nieuwste Cybershots zit: panoramafoto’s. Waar je bij de Cybershot eigenlijk nog filmpjes maakte, maakt de camera nu een stuk of 7 foto’s en stitcht hij ze aan elkaar. Het is een stuk moeilijker dan bij de Cybershots om een slechte pano te maken en het gebeurt nog heel weinig dat je slechte overlappingen krijgt. Ik heb heel hard mijn best gedaan en alleen op het water kreeg ik nog een onregelmatige horizon en dan nog door de deining op het water.
Goedkoop is de NEX5 niet maar gelukkig krijg je er standaard een flits bij. Die zit er ook niet op, maar je kan hem in een handig doosje aan je strap hagen. Heel erg veel stelt de flits niet voor. Het is meer zoals de pop-upflash die standaard in je reflex zit. Ik heb wat zitten spelen met een langere sluitertijd en een vertraagd sluitergordijn en je kan er nog leuke patrypics maken. Het toestel is dus ook bedoeld voor de nonkel-fotograaf op familiefeesten.
Het was in het begin een beetje wennen om de programma’s en de instellingen gewoon te worden, maar na een halve dag spelen, kreeg ik het toestel wel in de vingers. Sony noemt zijn NEX5 zelf een mini pro toestel. Ze willen zich op de hobbyisten richten die meer willen dan een compact, maar schrik hebben om naar een DSLR over te schakelen. Slimme move, ik vraag me alleen af of het gaan aanslaan.
Sure, als je op vakantie gaat, wil je niet altijd die hele tas vol materiaal meesleuren. De NEX5 kan dan een fijn alternatief zijn. AL zal ik me dan toch liever beperken tot een body en een 35mm. Ik kan hem dan wel niet in mijn broekzak steken, maar ik kan dan ook niet zonder mijn reflex. Voor iedereen die wel zonder zijn reflextoestel kan, maar niet wil teruggrijpen naar een compact, is de NEX5 de perfecte oplossing.

Advertenties

5 Reacties

 1. Dat van die partypics spreekt me wel aan. ’s Avonds heb ik niet altijd even graag m’n reflex bij… Hoewel die Canon G series en de Lumixen me ook wel kunnen bekoren.

  mei 16, 2010 om 8:48 pm

 2. ann

  Btw, heb de specialist ter zake erbij gehaald en hij heeft me – een beetje neerbuigend – erop gewezen dat je gemakkelijk kan over- of onderbelichten door het draaiwieltje onderaan in te drukken. Er staat dus gewoon een symbooltje/shortcut op de body… We zullen het maar op de slechte verlichting in de bar steken, zeker?

  mei 20, 2010 om 2:58 pm

 3. Interesting! En wat is de richtprijs van de NEX5?

  juli 12, 2010 om 10:02 pm

 4. Erover gelezen. Merci voor de bespreking! 🙂

  juli 12, 2010 om 10:02 pm

 5. Arie

  Ik mis een macro lens voor de NEX 5 😦

  april 22, 2011 om 12:27 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s